Żona wypieka kruche skorupki i robi kultowe ciasteczka z PRL-u. HIT to mało powiedziane

Dodano:
Orzeszki Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Ciastka orzeszki to smak mojego dzieciństwa. Babcia i mama piekły skorupki z kruchego ciasta, korzystając ze specjalnej patelni i wypełniały je różnymi kremami. Zapraszam po przepis na te kultowe ciastka.

Kto dorastał w latach 80. i 90. ubiegłego wieku, ten doskonale zna smak orzeszków. Połączenie chrupiącego ciasta i różnego rodzaju nadzienia osładzało wiele domowych przyjęć. Orzeszki stanowiły obowiązkową pozycję w bożonarodzeniowym menu w moim domu rodzinnym. Żona, wiedząc, jak przepadam za orzeszkami, kupiła elektryczny opiekacz, który bardzo ułatwia pracę podczas wypiekania chrupiących skorupek i skraca czas przygotowania ciasteczek. Teraz domowymi orzeszkami cieszymy się częściej. Dzieci też za nimi szaleją.

Jak zrobić ciasteczka orzeszki?

Orzeszki to proste w przygotowaniu ciasteczka, których ogromną zaletą jest brak konieczności wałkowania ciasta i wykrawania kształtów foremkami. Co więcej, chrupiące skorupki są gotowe po 2-3 minutach pieczenia w elektrycznym opiekaczu. Alternatywnym rozwiązaniem jest skorzystanie z tradycyjnej „patelni” do orzeszków, którą ustawia się na kuchence bądź z formy przeznaczonej do wypiekania orzeszków w piekarniku.

Zarówno ciasto na orzeszki, jak i moja ulubiona masa składają się z zaledwie kilku tanich składników. Poświęcając około godzinę wolnego czasu, można upiec całą górę orzeszków i cieszyć się ich smakiem przez kilka dni.

Porada: jeżeli chcesz przygotować porcję ciasteczek na kilka dni, to nie napełniaj wszystkich skorupek masą, bo kruche ciasto zawilgotnieje i będzie bardzo miękkie. Przestudzone skorupki przełóż do szczelnego pojemnika lub woreczka strunowego i przechowuj w chłodnym miejscu – odpowiednio zabezpieczone przed wilgocią zachowują świeżość nawet przez 14 dni.

Przepis: Orzeszki

Kruche ciastka orzeszki to kultowy deser z czasów PRL. Z poniższych proporcji składników wychodzi około 100 ciasteczek z nadzieniem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
50
Liczba kalorii
88 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę orzechową:

  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka półtłustego
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 1/2 łyżeczki oleju do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie kruchego ciastaMąkę przesiej razem ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia na stolnicę lub do miski. Dodaj cukier puder, jajka, ekstrakt waniliowy i pokrojone na małe kawałki masło. Szybko wyrób gładkie ciasto. Podziel ciasto na cztery części. Wszystkie części ciasta uformuj w kulę oraz owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Przygotowanie masy orzechowejMleko doprowadź do wrzenia i dodaj zmielone orzechy. Gotuj minutę, cały czas mieszając, wyłącz grzanie i pozostaw orzechy do napęcznienia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj ostudzone orzechy (jeżeli nie wchłonęły całego mleka, to najpierw odsącz je na sitku) i ekstrakt waniliowy. Ucieraj masę, aż składniki się połączą. Gotową masę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Pieczenie orzeszkówZe schłodzonego ciasta odrywaj małe kawałki i formuj z nich kulki o średnicy około 1 cm. Posmaruj wgłębienia w opiekaczu lub patelni do orzeszków odrobiną oleju i ułóż w nich kulki ciasta. Zamknij pokrywę, mocno dociskając i piecz orzeszki do zrumienienia. Gotowe skorupki delikatnie wyjmij i odstaw do przestygnięcia. Od razu przystąp do pieczenia kolejnej partii ciasteczek (nie musisz już smarować wgłębień w patelni lub opiekaczu tłuszczem).
  4. Napełnianie skorupek masąWypełnij zagłębienie w skorupce masą orzechową i przykryj drugą skorupką. Lekko dociśnij, żeby połówki ciastka się zlepiły.

Ciastka orzeszki możesz podawać tuż po przygotowaniu. Wyśmienicie smakują bez dodatków oraz udekorowane cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą i kawałkami orzechów.

Inne warianty nadzienia do orzeszków

Chrupiące skorupki z kruchego ciasta możesz wypełnić różnymi masami i kremami np. klasyczną masą korówkową, słonym karmelem, masłem orzechowym, marmoladą, kremem czekoladowym, kremem budyniowym, a także kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...